Fred Rutting

Kijk naar mij en kijk naar jezelf

Wellicht een wat dubbelzinnige boventitel, maar wel erg waar. Als acteur roep ik : “KIJK!”. Waar je dan naar moet kijken? Dat is afhankelijk wat voor een acteur ik op dat moment ben. In het theater is dat: “Kijk naar mij!”. Ik wil dat men aandacht heeft voor wat ik sta te doen en dat men kijkt en luistert naar wat er gebeurt. Dat het mij dan lukt om 1000 mensen in één keer stil te krijgen is iedere keer weer een wonder. Een wonder waar ik erg van geniet trouwens, zo ben ik ook wel weer. Het maakt voor mij steeds weer duidelijk waarom mijn hart in het theater ligt.

Als acteur in trainingen ligt dat weer heel anders. Ook dan roep ik: “KIJK!”. Maar dan bedoel ik weer wat anders. “Kijk naar jezelf!” wil ik dan zeggen. Kijk wat jouw gedrag in dit rollenspel met mijn gedrag doet. Wees je bewust van het effect wat je op dit moment bereikt met jouw gedrag door mijn tegengedrag te zien”. Als dan het kwartje valt vind ik dat ook iedere keer weer een wonder waar ik intens van geniet. Genieten omdat ik een bijdrage heb mogen leveren aan een stukje echt iets leren van iemand. Ook daar zit mijn passie.

Dat is waar het in alle gevallen om draait. De ene keer kijk je naar mij en zie je mij. De andere keer kijk je naar mij en zie je jezelf. Is het een spiegel of een lachspiegel? vul dat zelf maar in. In alles wat ik doe zul je in ieder geval op de één of andere manier naar jezelf, naar mij maar ook naar anderen gaan kijken. En door dat kijken valt er een hoop te ontdekken en te leren.

Tot kijk!